Kako izbrisati vijesti s interneta?

0
1904
google browser on laptop
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

U doba slobodnog i širokog pristupa informacijama na internetu, ponekad se dogodi da određena vijest ili informacija izazove probleme pojedincima. Ako se nalazite u takvoj situaciji i želite saznati kako ukloniti vijesti s interneta radi zaštite svog ugleda, pravi je članak za vas.

WEB REPUTATION
  1. Utvrdite izvor informacija Nakon što ste otkrili informaciju koju želite ukloniti s interneta, prvi korak je identificirati izvor. To može biti članak na web stranici, blog, forum ili neki drugi online izvor. Važno je znati gdje se nalazi vijest koju želite ukloniti kako biste poduzeli odgovarajuće korake.
  2. Kontaktirajte vlasnika web stranice Nakon što ste identificirali izvor informacija, možete izravno kontaktirati vlasnika web stranice kako biste zatražili uklanjanje vijesti. Ako imate dostupne podatke za kontaktiranje vlasnika web stranice, možete im poslati e-mail ili koristiti kontakt obrazac na njihovoj stranici. U svojem zahtjevu jasno objasnite razloge zašto želite ukloniti vijest i pružite relevantne informacije kako bi se lakše pronašla određena vijest.
  3. Zatražite uklanjanje putem tražilica Tražilice poput Googlea pružaju mogućnost zahtjeva za uklanjanje određenih stranica iz rezultata pretrage. Ako se vijest koju želite ukloniti pojavljuje na Googleovom pretraživaču, možete koristiti njihovu “Zahtjev za izmjenu” kako biste podnijeli zahtjev za uklanjanje stranice. Prvo morate stvoriti račun na Googleu i prijaviti se na njihovu stranicu kako biste vidjeli i identificirali stranice koje želite ukloniti. Nakon što podnesete zahtjev, bit će procijenjeno jesu li razlozi za uklanjanje vijesti dovoljni ili ne.
  4. Potražite pravnu pomoć Ako vaši napori za kontaktiranjem vlasnika web stranice ili zahtjevima putem tražilica ne uspiju, možete razmotriti traženje pravne pomoći. U nekim slučajevima potrebno je angažirati odvjetnike s iskustvom u području zaštite ugleda na internetu. Oni mogu pomoći u izradi pravne strategije za korištenje relevantnih zakona i postupaka kako bi se postiglo uklanjanje negativnih informacija.
  5. Stvaranje i promocija pozitivnog sadržaja Osim pokušaja uklanjanja negativnih vijesti, drugi način za smanjenje njihovog utjecaja je stvaranje i promocija pozitivnog sadržaja o vama. Možete stvoriti osobni blog, objavljivati članke na društvenim mrežama i koristiti druge online marketinške strategije kako biste izgradili pozitivnu sliku o sebi. Ovo će pomoći u smanjenju vidljivosti negativnih vijesti na tražilicama i smanjiti njihovu važnost u očima ljudi koji traže informacije o vama.

Važno je napomenuti da potpuno kontroliranje onoga što se pojavljuje na internetu nije uvijek moguće. Slijedeći ove korake, međutim, možete smanjiti utjecaj negativnih vijesti i zaštititi svoj ugled. Treba imati na umu da je ovo proces koji zahtijeva vrijeme i posvećenost, a u nekim slučajevima možda će biti potrebno konzultirati stručnjake kako biste postigli zadovoljavajuće rezultate.

Mata