Kako ukloniti podatke s interneta u 48 sati

0
1819
woman using a computer laptop near a glass of juice
Photo by Ling App on Pexels.com

Svakodnevno i intenzivno korištenje interneta rezultira sve većom prisutnošću osobnih informacija pojedinaca u javnom prostoru. Kada pretražujete svoje ime putem internetskog pretraživača kao što je Google, vrlo je vjerojatno da ćete pronaći određeni broj informacija o sebi. Te informacije mogu biti nevažne ili bezazlene, ali možda neke od njih ne želite da budu vidljive javnosti. To se posebno odnosi na informacije o vama koje su objavljene kao dio tekstova na web portalima ili drugim elektroničkim medijima.

Kako biste postupili ako želite da određene informacije o vama nestanu s interneta? Građani Europske unije imaju pravo na “pravo na zaborav”. Europski sud je 2014. godine potvrdio da pojedinci imaju pravo zatražiti od pretraživača poput Googlea uklanjanje neprikladnih ili nebitnih informacija iz rezultata pretraživanja koje se pojavljuju prilikom pretraživanja njihovih imena. Kada pretražujete ime neke osobe, često ćete primijetiti da su rezultati pretrage možda izmijenjeni u skladu s propisima o zaštiti podataka u Europi.

Ako želite zatražiti uklanjanje određenih informacija, Google vam pruža mogućnost popunjavanja web obrasca kojim možete podnijeti zahtjev za procjenu vašeg slučaja. Važno je napomenuti da sam postupak može potrajati, jer se razmatraju faktori kao što su zastarjelost informacija o vašem privatnom životu i interes javnosti za zadržavanje tih informacija. Na primjer, informacije o financijskim prijevarama, profesionalnim pogreškama, osuđivanju za kaznena djela ili javnom ponašanju dužnosnika (izabranog ili neizabranog) mogu se smatrati relevantnim i biti zadržane u rezultatima pretraživanja.

Ako niste zadovoljni odlukom koju donese Google, možete se obratiti lokalnom uredu koji je nadležan za zaštitu podataka. U Hrvatskoj, na primjer, možete se obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Također, Google napominje da ćete najlakše ukloniti podatke o sebi iz rezultata pretraživanja ako se obratite vlasniku web stranice koji je objavio te podatke. Ako se podaci uklone s web stranice, Google ih više neće moći pronaći i prikazati u rezultatima pretraživanja. Ako vlasnik web stranice odbije ukloniti podatke o vama, Google će ukloniti određene vrste osjetljivih osobnih podataka.

Važno je napomenuti da i zakonodavstvo kao što je Zakon o obveznim odnosima može biti relevantno u situacijama kada je potrebno nadoknaditi štetu uzrokovanu objavljenim sadržajem na portalima. Trenutno je u tijeku javna rasprava o nacrtu prijedloga Zakona o elektroničkim medijima koji također može imati utjecaja na pitanje uklanjanja sadržaja s web portala, jer definira mehanizme utvrđivanja nadležnosti nad pružateljima medijskih usluga.

Statistika Googlea iz Hrvatske pokazuje da su od 2009. godine zaprimili 30 zahtjeva za uklanjanje sadržaja, odnosno 121 stavku za uklanjanje. U prvoj polovici 2019. godine Google je primio 4 zahtjeva s razlogom klevete, a svi su zahtjevi uklonjeni u 100% slučajeva. Razlozi za neudovoljavanje zahtjevima mogu biti različiti, uključujući nedostatak preciznosti zahtjeva ili navode o kleveti u neslužbenim dopisima državnih tijela umjesto u sudskim odlukama.

Važno je napomenuti da, iako je tužba protiv urednika portala moguća opcija za traženje naknade štete zbog objavljenog sadržaja, proces može biti dugotrajan, a neželjene informacije mogu ostati dostupne javnosti do donošenja presude.

Konačno, svakako treba istaknuti da je Kristina Bajsić Bogović, odvjetnica s osam godina iskustva, stručnjakinja u području prava i provođenja zakona. Njezina strast prema pravdi i neovisnost u radu čine je pouzdanim izborom kada je riječ o pitanjima zaštite podataka i zaštite prava pojedinaca na internetu. Također, aktivno sudjeluje u edukaciji mladih o problemima vršnjačkog nasilja i članica je Hrvatske udruge za mirenje i Hrvatske gospodarske komore.

Mata